Ads by Google

Get This Pop-up Window


Friday, 5 December 2014

Perkongsian : Teknik Halang Software Auto Update

Photo: Denda RM20K atau 5 Tahun Penjara
Baru-baru ini pejabat salah seorang sahabat saya telah diserbu KPDNKK dan wakil BSA. Dua unit komputer kena rampas dan sekarang kes tengah dibuka dan sisatan akan dijalankan sebelum disabitkan kesalahan. Satu perisian dendanya boleh mencapai sehingga RM20K. Jadi bagi yang guna software ‘Adobe Suite 6 Design’ didalam suite tu ada 6 software (Photoshop, Illustrator, InDesign, Acrobat, Bridge dan Media Encoder). Kalau RM20K X 6aplikasi = RM120K. Ini baru untuk satu komputer kalau dua komputer dah RM240K. Rasanya terus bankrap akibat denda sahaja.

Syarikat Yang Berisiko Tinggi
-------------------------------------------------
BSA adalah Business Software Aliance, organisasi yang mewakili syarikat pengeluar aplikasi. Diaorang ni jadi agent yang akan mengambil tindakan undang-undang dan bekerjasama dengan pihak berkuasa seperti KPDNKK untuk pergi rush dan saman sesiapa yang guna software piracy ni. Sekarang ni tengah musim operasi software tanpa lesen dan sasaran utama adalah industri Kreatif seperti syarikat interior deisgn, syarikat graphic design, syarikat percetakan, CAD, syarikat pemaju perumahan, syarikat engineering, arkitek dan lain-lain.

Denda Bagi Kesalan
-------------------------------------------------
Kita boleh didenda mengiku Akta Hakcipta 1987 dan jika sabit kesalahan kita boleh didenda RM2,000 hingga RM20,000 bagi setiap perisian tanpa lesen atau penjara sehingga lima tahun.

Bagaimana Anda Boleh Di Kesan
-------------------------------------------------
Kita boleh dikesan melalui tiga kaedah utama:
01. Pertama, sebenarnya sesiapa yang menggunakan komputer yang disambungkan ke internet adalah berisiko tinggi kerana setiap kali ‘windows update’ atau ‘software update’ maka setiap kali itu juga la perisian itu akan didaftarkan dan dikesan dengan mudah. Data ini kemudiannya akan diberikan kepada BSA untuk tindakan selanjutnya.
02. Kedua, daripada laporan orang ramai atau x-staff yang berhenti dari syarikat anda.
03. Ketiga, dari syarikat pesaing yang buat laporan supaya business anda tergendala atau terus tutup akibat tak mampu bayar saman.

Bagaimana  Nak Atasi Masalah Ni
-------------------------------------------------
Cara yang paling baik adalah bertukar pada perisian sumber terbuka atau open source software. Bagi yang guna Illustrator boleh tukar guna Inkscape (https://inkscape.org/en/), bagi yang guna Photoshop boleh guna Gimpshop (http://www.gimpshop.com/), bagi yang guna 3D atau CAD boleh guna Blander (http://www.gimpshop.com/) dan bagi yang guna Microsoft Office boleh bertukar ke Libre Office (http://www.libreoffice.org/). Semua perisian sumber terbuka ni adalah 100% FREE.

Bagi sahabat yang degil nak juga pakai perisian berbayar tapi tak nak bayar, cara lain adalah: gunakan ‘Firewall’ untuk block software update, dan untuk jadikan lebih berkesan lagi disable update didalam ‘etc’ folder dengan tambahkan list software yang nak di block dari update ke internet.
Caranya. (pastikan anda menggunakan akses ‘administrator’ dan bukan akaun ‘guest’).
01. Klik ‘Start’ button dan buka Notepad
02. Right klik Notepad dan ‘select Run as administrator.
03. Browse file di c:\Windows\System32\Drivers\etc dan buka ‘hosts file’ menggunakan notepad.
04. Tambah nama software yang nak diblock dari mencapai internet. Contoh kalau nak block Adobe tambah: 127.0.0.1  Inskape
05. Klik save.
Saya sebenarnya bukan nak ajar buat jahat tapi kesian juga bila tengok sahabat usahawan micro yang baru nak belajar berniaga dan tak ada modal besar gulung tikar hanya sebab tak mampu nak beli software berlesen ni.

Cara Yang Lebih Mudah
-------------------------------------------------
Jika ada sahabat-sahabat yang tak tahu nak buat guna cara diatas nanti inbox saya dan saya akan ajarkan cara kedua dengan menggunakan software. Dengan cara kedua ni kita boleh gunakan apa juga software berbayar tanpa dikesan oleh BSA. Rasanya jauh lebih mudah.
Denda RM20K atau 5 Tahun Penjara
Baru-baru ini pejabat salah seorang sahabat saya telah diserbu KPDNKK dan wakil BSA. Dua unit komputer kena rampas dan sekarang kes tengah dibuka dan sisatan akan dijalankan sebelum disabitkan
kesalahan. Satu perisian dendanya boleh mencapai sehingga RM20K. Jadi bagi yang guna software ‘Adobe Suite 6 Design’ didalam suite tu ada 6 software (Photoshop, Illustrator, InDesign, Acrobat, Bridge dan Media Encoder). Kalau RM20K X 6aplikasi = RM120K. Ini baru untuk satu komputer kalau dua komputer dah RM240K. Rasanya terus bankrap akibat denda sahaja.

Syarikat Yang Berisiko Tinggi
-------------------------------------------------
BSA adalah Business Software Aliance, organisasi yang mewakili syarikat pengeluar aplikasi. Diaorang ni jadi agent yang akan mengambil tindakan undang-undang dan bekerjasama dengan pihak berkuasa seperti KPDNKK untuk pergi rush dan saman sesiapa yang guna software piracy ni. Sekarang ni tengah musim operasi software tanpa lesen dan sasaran utama adalah industri Kreatif seperti syarikat interior deisgn, syarikat graphic design, syarikat percetakan, CAD, syarikat pemaju perumahan, syarikat engineering, arkitek dan lain-lain.

Denda Bagi Kesalan
-------------------------------------------------
Kita boleh didenda mengiku Akta Hakcipta 1987 dan jika sabit kesalahan kita boleh didenda RM2,000 hingga RM20,000 bagi setiap perisian tanpa lesen atau penjara sehingga lima tahun.

Bagaimana Anda Boleh Di Kesan
-------------------------------------------------
Kita boleh dikesan melalui tiga kaedah utama:
01. Pertama, sebenarnya sesiapa yang menggunakan komputer yang disambungkan ke internet adalah berisiko tinggi kerana setiap kali ‘windows update’ atau ‘software update’ maka setiap kali itu juga la perisian itu akan didaftarkan dan dikesan dengan mudah. Data ini kemudiannya akan diberikan kepada BSA untuk tindakan selanjutnya.
02. Kedua, daripada laporan orang ramai atau x-staff yang berhenti dari syarikat anda.
03. Ketiga, dari syarikat pesaing yang buat laporan supaya business anda tergendala atau terus tutup akibat tak mampu bayar saman.

Bagaimana Nak Atasi Masalah Ni
-------------------------------------------------
Cara yang paling baik adalah bertukar pada perisian sumber terbuka atau open source software. Bagi yang guna Illustrator boleh tukar guna Inkscape (https://inkscape.org/en/), bagi yang guna Photoshop boleh guna Gimpshop (http://www.gimpshop.com/), bagi yang guna 3D atau CAD boleh guna Blander (http://www.gimpshop.com/) dan bagi yang guna Microsoft Office boleh bertukar ke Libre Office (http://www.libreoffice.org/). Semua perisian sumber terbuka ni adalah 100% FREE.

Bagi sahabat yang degil nak juga pakai perisian berbayar tapi tak nak bayar, cara lain adalah: gunakan ‘Firewall’ untuk block software update, dan untuk jadikan lebih berkesan lagi disable update didalam ‘etc’ folder dengan tambahkan list software yang nak di block dari update ke internet.
Caranya. (pastikan anda menggunakan akses ‘administrator’ dan bukan akaun ‘guest’).
01. Klik ‘Start’ button dan buka Notepad
02. Right klik Notepad dan ‘select Run as administrator.
03. Browse file di c:\Windows\System32\Drivers\etc dan buka ‘hosts file’ menggunakan notepad.
04. Tambah nama software yang nak diblock dari mencapai internet. Contoh kalau nak block Adobe tambah: 127.0.0.1 Inskape
05. Klik save.
Saya sebenarnya bukan nak ajar buat jahat tapi kesian juga bila tengok sahabat usahawan micro yang baru nak belajar berniaga dan tak ada modal besar gulung tikar hanya sebab tak mampu nak beli software berlesen ni.

Cara Yang Lebih Mudah
-------------------------------------------------
Jika ada sahabat-sahabat yang tak tahu nak buat guna cara diatas nanti inbox saya dan saya akan ajarkan cara kedua dengan menggunakan software. Dengan cara kedua ni kita boleh gunakan apa juga software berbayar tanpa dikesan oleh BSA. Rasanya jauh lebih mudah.